Image

Contentement is voor mij ruimte en diepgang ervaren in geest en lichaam. Intensiteit via menselijke contacten, boeken, woorden, kleuren, de natuur. 

Zowel de knetterende verbinding en de uitgelatenheid als de rustige observatie van overvloed, van niet meer verlangen. Van stilte.

Meer over mijn vorming en interesses

Als romaniste, boekenwurm en leerkracht heb ik een onstilbare honger naar kennis van lichaam en geest en ben ik gedreven om mijn grenzen op te zoeken. In mijn jeugd danste ik mee in de keurgroep van balletschool Attitude o.l.v. Ingrid Fonteyne. Eerder dan perfecte houdingen uit te voeren en te excelleren in het klassieke ballet, leerde ik daar indirect vooral dat de vele wekelijkse oefenuurtjes en het samenkomen van gelijkgestemden een belangrijk anker zijn voor mijn welzijn.

Ik die zo vaak in mijn hoofd zat en met studeren bezig was. De wervelingen van de puberteit, de stress op school en mijn faalangst vonden een tegengewicht in mijn focus en mijn plezier tijdens de balletlessen. Later, aan de universiteit, kwam ik door ziekte in aanraking met de relaxatietechnieken van Eric Depreeuw en met Emile Willems (de term ‘badkamerballet’ zal ik nooit vergeten) van de KU Leuven. Zonder dat ik het wist, werden daar de zaadjes voor mijn yogapad gezaaid. Ik denk er met veel dankbaarheid aan terug.

In 2005, bevallen van mijn eerste kindje, koos ik er bewust voor om een jaar thuis te blijven van mijn voltijdse job in de school en me over te geven aan de transformatie die het moederschap voor mij met zich meebracht. Echt uit het hoofd en écht in het lijf. Voetjes op de grond. Een verademing én een uitdaging tegelijkertijd. De ontdekking van mijn diepgewortelde wolvinneninstinct om voor mijn zoontje te zorgen én de verschuiving van mijn “ik”. Stilaan groeide de goesting om de interesses uit mijn jeugd (zelfontwikkeling, psychologie, boeddhisme, bachbloesems, temperamentenleer, filosofie en astrologie) terug op te pikken en schreef ik me in voor een jaaropleiding Natuurgeneeskunde.

In 2008 en 2010 mocht ik mijn twee andere kinderen verwelkomen en schroefde ik het werk buitenshuis wat terug. Mijn nood aan zelfzorg en aarding stuurde me in 2012 in de richting van mindfulness.

Het is ook in dat jaar dat yoga echt op mijn pad is gekomen. Hoogtepunten zijn de intensieve hatha yogaweekends vanaf 2016. Ik was onder de indruk van de precisie en toewijding van de leraar en van de energie in de groep. De heling die ik voelde van zo’n weekend yoga katapulteerde me terug naar de sensaties die ik ervaarde tijdens mijn vroegere balletlessen. Mijn besluit stond vast: dit zou ik niet laten verwateren!

Als kers op de taart ontving ik in mei 2018 een diploma als yogadocent bij Joachim Meire (200h TTC). Tijdens mijn opleiding kon ik aan de slag als yogaleraar in Vitalfit in Herent. In de zomer van 2019 vertrok ik met het vliegtuig (dat ik eerst miste) naar Miami voor een heus avontuur in de ashram bij yogi Hari en behaalde daar het diploma 300h ATTC RYT Yoga Alliance Sampoorna Hatha Yoga. Mirjam Wagner wijdde me diezelfde zomer in in Yin yoga en dat ervaarde ik als een liefdesbad na het eerder strikte en veeleisende programma in Amerika.

Leergierig als ik ben, blijf ik me bijscholen. Zo bracht yin yoga me bij de Chinese geneeskunde en haar intrigerende wetmatigheden en zijn mijn jarenlange strubbelingen tijdens de menstruatie de katalysator geweest om me bij te scholen rond de vrouwelijke hormonen (Mirjam Wagner Yin and Hormones 20h, webinars van o.a. Maisie Hill en veel lectuur). Ook volgde ik met grote fascinatie de cursus Hormoonyoga bij Ineke Van Nieuwenhove (2021).

Vanaf 2020 startte ik een lessenreeks Yoga en Mindfulness in het vijfde en zesde middelbaar. Ik zou daar indertijd zelf als leerling zoveel baat bij gehad hebben: een wekelijkse beoefening in bewustwording van lichaam en geest.

Nieuwe opleidingen komen eraan, nieuwe schoolvakken - waarin yoga, mindfulness, wetenschap en filosofie samengaan - krijgen vorm, we veranderen, we struikelen, we groeien, we leven… Wat de toekomst brengt, weet ik niet, maar één ding is zeker: hij zal leerrijk zijn!

  • 2005: Natuurgeneeskunde
  • 2012: certificaat training Mindfulness MBSR en MBCT o.l.v. Instituut voor Aandacht en Mindfulness van Dr Dewulf
  • 2016-2020: intensieve hatha yogaweekends o.l.v. Shivani en Sharat Arora van the Himalayan Iyengar yoga Centre India en van Toon Walgrave
  • 2018: 200h TTC RYT Yoga Alliance Alignment-orientated Flow yoga teacher training bij Joachim Meire in Gent
  • 2019: 300h ATTC RYT Yoga Alliance Sampoorna Hatha Yoga bij yogi Hari in Miami
  • 2019: 50h Yin TTC Yoga Alliance bij Mirjam Wagner in O.-L.-V.-Waver
  • 2020: 20h Yin and hormones bij Mirjam Wagner
  • 2021: Hormoonyoga bij Ineke Van Nieuwenhove
  • Lectuur, webinars, weekends… en zelf lesgeven!